Op Flintermann.nl vindt u informatie over diverse glasproducten. Hieronder staan een aantal wat vaker gestelde vragen, leuk om eens te lezen; of u nu vakman of een geinteresseerde particulier bent. We hebben veel kennis in huis waarmee we onze klanten, de vakmensen, van dienst kunnen zijn; juist ook indien u vragen heeft die hieronder niet staan vermeld! 

Waarom kan mijn nieuwe energieglas van buiten beslaan?

In nachten met een hoge luchtvochtigheid ontstaat er vaak condensvorming aan de buitenkant van de ruiten. Hoe beter de thermische isolatie van het isolatieglas, des te waarschijnlijker is de vorming van condens aan de buitenkant. Dat is een teken van de hoogwaardige kwaliteit van uw ramen. Dankzij de zeer goede thermische isolatiewaarde van moderne thermisch isolerende beglazingen is de warmtedoorgang ervan zeer gering. Dat betekent dat de warmte in de kamer blijft en nauwelijks naar buiten wordt geleid. De buitenste ruit bereikt in heldere, koude nachten bij windstil weer een lagere oppervlaktetemperatuur dan de buitenlucht. Bij een overeenkomstig hoge relatieve luchtvochtigheid van de buitenlucht wordt het dauwpunt op de ruit onderschreden en aan de oppervlakte van het glas ontstaat condens. De zo gevormde condens verdwijnt weer zodra het glasoppervlak, bijvoorbeeld door zonnestraling, weer warmer wordt.

Moet ik bij de ventilatie ergens op letten?

Wie zijn ramen vernieuwt, verbetert ook de afdichting van de schil van het gebouw. Daardoor worden energie en stookkosten bespaard. Het vocht, dat in elke kamer ontstaat, kan echter niet meer door de niet dichte oude ramen naar buiten worden afgevoerd. Voor de bewoner betekent dit dat er na de renovatie regelmatig moet worden geventileerd. U dient derhalve meerdere keren per dag gedurende vijf tot tien minuten te luchten, zodat de verbruikte vochtige kamerlucht door drogere frisse lucht kan worden vervangen.

Wat is de bijzonderheid van gehard glas en gehard glas met Heat Soak test?

Dankzij de thermische behandeling van het gehard glas wordt de veiligheid verhoogd. Gehard glas met Heat Soak test is een speciaal gehard glas, dat na het voorspannen in de zogenaamde „Heat-Soak-test“ nogmaals gecontroleerd verhit wordt om spontane breuken door onvermijdelijk aanwezige insluitingen van nikkelsulfide gewild te initiëren. Gehard glas met Heat Soak test is een in Duitsland geregeld bouwproduct, dat zonder toestemming per geval gebruikt kan worden. In de overige landen van de Europese Unie wordt de hittebehandeling volgens EN 14179 verlangd, die niet overeenkomt met het Duitse veiligheidsniveau.

Welk veiligheidsglas moet in kleuterscholen en scholen worden gebruikt?

Gelaagd glas of gehard glas resp. Heat Strengthened glas.

Wat wordt verstaan onder pantserglas?

Pantserglas is een aanduiding uit de spreektaal voor speciaal gelaagd veiligheidsglas dat bestand is tegen inwerkingen van slagen, schoten en springladingen. Gelaagd glas wordt gebruikt voor bescherming van objecten en personen, bijvoorbeeld bij bankloketten, etalages of bij pantsering van speciale voertuigen.

Heeft veiligheidsglas een algemeen symbool (gehard glas-stempel)? Zo ja, hoe ziet dat eruit?

De aanduiding van gehard glas en van gehard glas met Heat Soak test aan de hand van stempels is voorgeschreven. Gelaagd glas wordt niet afzonderlijk aangeduid.

Wat wordt verstaan onder glas dat bestand is tegen inslag van een bal?

De bestendigheid tegen inslag van een bal wordt getest op basis van DIN 18032-3 door de ruit 54 maal met een handbal en 12 maal met een hockeybal te beschieten. De testgeldt als geslaagd, als het glas na de test geen significante schade vertoont.